Az antibiotikum-felhasználás csökkentése takarmány kiegészítőkkel

Az antibiotikum-felhasználás csökkentése takarmány kiegészítőkkel

Ismert, hogy 2022. január 28-a óta a Nébih új előírása szerint a nagy létszámú állattartó telepeknek kötelező antibiotikumfelhasználás-csökkentési tervet készíteni. Az új szabályozáshoz való felkészüléshez hat hónap haladékot kaptak az állattartók, így a már több mint egy éve érvényben lévő szabályozáshoz minden érintett alkalmazkodhatott. Lássuk, miért is fontos az antibiotikumok felhasználásnak minimalizálása az állattartásban!

Az antibiotikumok káros hatása


Legyen szó sertés-, marha- vagy baromfitartásról, a fertőzések elkerülése és a húshozam fokozása miatt globális szinten elterjedtté vált az antibiotikumok rendszeres használata. Az egyes állattartók nemcsak betegségek kezeléséhez, de megelőző jelleggel is gyakran folyamodtak ehhez a módszerhez, ez azonban számos negatív következménnyel járhat mind az állatokra, mind pedig az emberekre nézve.

Az egyes antibiotikumfajták, bár elpusztíthatják a kórokozókat, növelik az antibiotikumoknak ellenálló kórokozók kifejlődésének és elterjedésének esélyét. Az antibiotikum-rezisztens kórokozók világméretű egészségügyi kockázatot jelentenek, hiszen azok akár az állatok húsában is megtalálhatók lehetnek. Mindemellett az antibiotikumok kontroll nélküli használata hosszú távon akár azt is eredményezheti, hogy a húsban még megtalálható gyógyszerek a húsfogyasztók szervezetében alakítanak ki rezisztenciát.

Milyen esetben használhatók antibiotikumok?


Az antimikrobiális készítmények nem alkalmazhatók hozamfokozásra, és nem használhatók rutinszerűen sem. Amennyiben az állatok egyedi kezelése során a magas fertőzésveszély miatt szükség van rá, továbbra is alkalmazhatók ugyan antibiotikumok, ám a kezelés nem haladhatja meg a hét napot. A készítmény ilyen esetben is kizárólag vényen rendelhető, és csak abban a mennyiségben, amennyire az adott kezeléshez szükség van.

Antibiotikum-kiváltás természetes takarmánykiegészítőkkel


Az antibiotikumok használata természetesen számos előnnyel bír, így nemcsak a fájdalom- és gyulladáscsökkentésben segíthet, de megelőzheti különböző betegségek kialakulását, valamint támogathatja a hozamfokozást is. Az antibiotikumok ilyen, pozitív tulajdonságai azonban természetes készítmények segítségével is kiválthatók, így a megfelelő takarmány kiegészítők használata esetén továbbra sem kell aggódni a húshozam visszaesésétől.

Amennyiben kérdése van, vagy rendelni szeretne, keressen bennünket elérhetőségeinken: Érdeklődöm!

Vissza
Visszahívást kérek