Cink-oxid és colistin csökkentése és helyettesítése a sertéstakarmányozásban

Cink-oxid és colistin csökkentése és helyettesítése a sertéstakarmányozásban

2020-tól az Európai Unióban a sertéstakarmányozásban is tilos a cink-oxid és a colistin használata, amelyek kivezetésére 5 éves átmeneti időszakot biztosítanak a tagállamok részére. Elsődleges szempont, hogy a gazdaságok a jövőben innovatív és fenntartható, ugyanakkor költséghatékony megoldást tudjanak alkalmazni. Az állatok és az emberek egészsége (antibiotikumrezisztencia) szempontjából is kiemelten fontos, hogy az új készítmények (takarmánykiegészítők, gyógytápok, stb.) megnövelt gyógyszermennyiség nélkül legyenek képesek a malacok elválasztás utáni betegségeinek csökkentésére, illetve a hasmenés megelőzésére és megszüntetésére.

A malacok egészséges és fejlett bélrendszerének (kedvező mikrobiota-összetétel) kialakulása és a tápanyagok hatékony felszívódása érdekében kiemelt jelentőséggel bír a nyersrosttartalom ideális értéke, a könnyen feltárható szénhidrátforrások és a jól emészthető fehérjeforrások, illetve a felhasznált zsírforrások telített és telítetlen zsírsavtartalmának az összetétele is. A megfelelő helyettesítők folyamatos kutatásának és fejlesztésének köszönhetően egyre több hatékonyan alkalmazható takarmány-alapanyag és adalékanyag kerül piacra, ugyanakkor mivel nincs egyetlen, univerzális módszer, ezért minden telepnek meg kell majd találnia a saját állatállományának legmegfelelőbb és leggazdaságosabb, megosztott, komplex megoldást.

Az általunk is forgalmazott, kelát cinket és rezet, illetve tejsavat is tartalmazó Zincolac elnevezésű takarmánykiegészítő számos előnyös tulajdonságának és könnyebb felszívódási képességének köszönhetően kiválóan alkalmas az itatható neomicin és colistin kiváltására, de fontos tudni, hogy a takarmányban lévő antibiotikumot nem lehet kiváltani vele. Hatékony alternatíva az antibiotikum alapú hozamfokozók helyettesítésére a termékpalettánkon szintén elérhető Alquernat Nebsui folyékony, bélkondícionáló takarmánykiegészítő, illetve a hozamfokozó hatással is bíró Enterohelp LQ folyékony vajsav a bélműködési zavarok kezelésére és megelőzésére.
Az Alquermold Natural elnevezésű készítményünk hatása kettős: a biocid hatásnak köszönhetően az emésztőrendszerben hatékonyan elöli az összes patogén bélbaktériumot (E.Coli, Stphilococcus, Szalmonella, prototéka, stb), amelyek megbetegedéseket okozhatnak az állományban, illetve takarmánytartósító hatása révén a szerves savak helyett kiválóan alkalmazható a takarmányok higiéniájának megőrzése érdekében.

Amennyiben kérdése van, vagy rendelni szeretne, keressen bennünket elérhetőségeinken: Érdeklődöm!

Vissza
Visszahívást kérek