Feketefej-betegség ellen antibiotikum mentesen

Feketefej-betegség ellen antibiotikum mentesen

A baromfitartás az egyik legfontosabb mezőgazdasági tevékenység, azonban több olyan, baromfikat érintő betegség létezik, ami komoly kihívások elé állíthatja az állattartókat. Lássuk, milyen problémákat okozhat a feketefej-betegség, és hogy küzdhetünk ellene!

Feketefej-betegség a pulykaállományban


Az úgynevezett feketefej-betegség vagy histomoniasis egy olyan, az emésztőrendszert károsító megbetegedés, amely legfőképpen a pulykaállományt érinti. A betegség okozója a histomonas meleagridis nevű parazita, amely a legtöbb esetben a madarak végbelében telepszik meg, így azok könnyen továbbadhatják a fertőzést a többi állatnak. Fontos tudni, hogy a histomonas meleagridis legfőbb hordozói a tyúkfélék, így a pulykák megóvása érdekében kiemelten oda kell figyelni az állatok elkülönített tartására. A kórokozó brojlereknél csupán 10-20%-os, míg a pulykák esetében akár 80-90%-os elhullási rátát is eredményezhet.

A feketefej-betegség tünetei


A feketefej-betegség elnevezését a megbetegedés legjellegzetesebb tüneteiről, a fej lógatásának következményeiről kapta. A fejlógatás vérpangást eredményez a fejbőrben, sötét elszíneződést okozva az állatok fején. A fertőzés más fontos tünetei közé tartozik az étvágytalanság, a depresszió, a sárgás bélsár, a hasmenés vagy éppen az általános gyengeség. Noha a betegség kimenetele nem minden állat esetében halálos, a felgyógyult pulykák továbbra is hordozók maradhatnak, ami fenntartja a járvány kiújulásának esélyét.

A megelőzés a legfontosabb


A feketefej-betegség megjelenése ellen leginkább a higiéniára való fokozott odafigyeléssel tehetünk, így elengedhetetlen a megfelelő levegőfertőtlenítő, illetve itatófertőtlenítő használata. Megfigyelések alapján ugyanakkor elmondható, hogy a kórokozó a legtöbb esetben a különböző tyúkfélékről terjed át a pulykaállományra, így általában olyankor fordul elő, ha az adott területen korábban tyúkokat tartottak. Éppen ezért fontos, hogy csak olyan helyen létesítsünk pulykatelepet, ahol az elmúlt néhány évben nem folyt tyúktenyésztés.

Alternatív megoldásokkal a feketefej-betegség ellen


Érdemes szem előtt tartani, hogy a feketefej-betegséget okozó parazita az állatok bélcsatornájában található, így az emésztés optimalizálása nagyban segítheti a megelőzést. Az Alquernat Coneb folyékony és a tápba keverhető takarmánykiegészítő kondicionálja és optimalizálja az emésztést, segítve az egészséges bélflóra megtartását, illetve a nyálkahártya regenerációját. Az antibiotikum-használat kiváltását segítő alternatív gyulladáscsökkentőkkel, az Intra Hydrocare itatórendszer tisztító és fertőtlenítő, bennálló állománynál való használatával sokat tehetünk a pulykaállomány megóvásáért, és a megfelelő baromfi kokcidiózis gyógyszer használatával csökkenthetjük az esetlegesen kialakult járványok súlyosságát.

Amennyiben kérdése van, vagy rendelni szeretne, keressen bennünket elérhetőségeinken: Érdeklődöm!

Vissza
Visszahívást kérek