Hatékony ammóniacsökkentés az állattartó telepeken

Hatékony ammóniacsökkentés az állattartó telepeken

A magas állománysűrűség, hőmérséklet és páratartalom (szellőzés nehézségei) az állattenyésztő gazdaságokban a nitrogénvegyületek mikrobiális lebontásából keletkező (például vizelet és ürülék) ammónia felhalmozódásához vezet, ami nagy környezeti koncentrációban káros hatással van az állatok nyálkahártyájára és a hörgőkre. Ezért a védőgátként működő nyálka nem tud távozni, így a mikroorganizmusok és a káros részecskék könnyebben elérhetik a légzőszerveket, beleértve a tüdőt is, és komoly légzőszervi, illetve egyéb betegségeket is okozhatnak. (például újszülöttkori elhullás, bőr-, vagy szemsérülések, kannibalizmus (caudophagia).

Az istállók levegőszennyezettségének csökkentése érdekében ezért kiemelten javasolt az erős antimikrobiális aktivitással rendelkező, természetes összetevőkből álló baromfi és sertés takarmánykiegészítők alkalmazása.

Tudományosan bizonyított, hogy a spanyol Biovet S.A. cég által kifejlesztett, bármely termelési fázisban alkalmazható természetes eredetű, folyékony légúttisztító hatású levegő fertőtlenítő – az Alquernat Yucca - hatékonyan csökkenti az ammónia koncentrációját a gazdaságokban. (baromfi, sertés, nyúl).

A yucca kivonat aktív molekulái (szaponinok és polifenolok) egyrészt kiiktatják az ammóniát termelő baktériumokat, másrészt képesek megakadályozni az ammóniagáz kibocsátását a bélben. A cimenolgyűrű tovább fokozza ezt az antimikrobiális hatást, mivel a sejtmembrán destabilizálásával azonnal elpusztítja a baktériumokat. A glikokomponensek megkötik és semlegesítik, illetve nem mérgező nitrogéntartalmú vegyületekké alakítják át az ammóniát, ami növeli a tápanyagok felszívódását.

Az Alquernat Yucca-t magas ammóniakoncentrációjú sertéstelepeken értékelték, ahol 75%-kal csökkentette az ammóniaszintet, ami pozitív hatással volt a sertés takarmány hasznosítására (18%-os javulás), és a napi súlygyarapodásra (30,4%-os javulás). Egy másik kísérlet is azt bizonyította, hogy a termék egy hónapon át történő folyamatos használata a tojótyúkok takarmányához történő hozzáadásával a takarmányban a jelen lévő ammónia koncentrációjának a kezdeti érték több mint felére való csökkentését, és ezáltal a baromfi légzőszervi betegségek hatékony megelőzését tette lehetővé.

Amennyiben kérdése van, vagy rendelni szeretne, keressen bennünket elérhetőségeinken: Érdeklődöm!

Vissza
Visszahívást kérek