Mit kell tudni a madárinfluenza vírusról?

Mit kell tudni a madárinfluenza vírusról?

A madárinfluenzia – a minden madárfajt érintő, világszerte terjedő, nagy ragályozó képességű fertőző vírus által terjesztett betegség. A vírus kivételes esetben emlősöket, de akár az embert is megfertőzheti.

Kórokozó képesség szempontjából léteznek magas (HPAI) és alacsony patogenitású (LPAI) vírustörzsek, amelyek A, B és C típusba sorolhatóak. Az alacsonyak patogenitású vírustörzsek főleg vadon élő madárállományokban cirkulálnak, de fogékony baromfiállományban könnyen átalakulhatnak magas patogenitású vírussá.

A magas patogenitású, A típusú és a H5 és H 7 altípusba sorolható A típusú influenzavírusok súlyos klinikai tüneteket okoznak az állatokban, magas állatelhullási aránnyal járnak, és akár teljes mértékben képesek megsemmisíteni az állományt.

A vírus terjedése


A madárinfluenza, mivel vírus, csak „gazdaszervezeten” keresztül tud szaporodni. Elsősorban bélsár, de fertőzött takarmány, ivóvíz, eszköz és jármű is terjesztheti, illetve aerogén úton is fertőzhet vírustartalmú levegő, por belélegzésével. Baromfiállományokat vadon élő madarak is fertőzhetnek.

A madárinfluenza vírus alacsony ellenállóképességű - testszövetekben, bélsárban, hideg vizekben néhány hétig, 20°C-on 1 hétig, 56°C-os hőmérsékleten 3 órán át és 60°C-on 30 percen át él csak túl. Savas kémhatás, oxidálószerek, zsíroldószerek, ß-propiolakton, fertőtlenítőszerek: glutár-aldehid és ammónium-kvaterner tartalmú fertőtlenítők hatására elpusztul. Lappangási ideje általában 3-5 nap, a leghosszabb 21 nap lehet.

A madárinfluenza tünetei


A magas patogenitású vírus az egyes fajoknál némiképp eltérően, de általában bágyadtságot, étvágytalanságot hasmenést, idegrendszeri és légzőszervi tüneteket (orrfolyás, kötőhártyagyulladás, tüsszögés, krákogás, stb.) okoz, amelyek megjelenése előtt az állat gyakran elhullik. Továbbá a tojótyúkokban a tojástermelés jelentős csökkenését, a keltethetőség romlását és a barna tojáshéj kivilágosodását okozza.

Mit lehet tenni a madárinfluenza megelőzése érdekében?


A vírus terjedésének megelőzésére gyógykezelés nincs, de megelőző vakcinázás az Európai Bizottság 2023/361 rendelete alapján tagállami hatáskörben engedélyezhető.
A madárinfluenza vírusok megjelenését és rövidebb távú terjedését az állatok zárt és elszeparált tartása, illetve a takarmány és a szalma higiénikus, elzárt tárolása tudja megelőzni.

Kulcsfontosságú szerepe van a mindenre kiterjedő (kéz, cipő vagy csizma talpa, járművek, berendezések, vízrendszer), megfelelő tisztításnak és fertőtlenítésnek, például az ólakba is csak a védőruházat fertőtlenítésével szabad belépni.

Az alomfertőtlenítők rendszeres használata segít a padozat nedvességtartalmának csökkentésében, az ólak higiéniájának növelésében és az állat komfortérzésének javításában. Továbbá fokozott figyelmet kell szentelni a szigorú járványvédelmi intézkedések betartására is:

• a külső járművek és állatokat szállító járművek behajtásának korlátozása

• a vadmadarak kívül tartása hiánytalan kerítésekkel és kapukkal

• egyéni védőeszközök és ruházat, illetve a létesítménybe való belépést megelőző, kötelező zuhanyzás alkalmazása

• az utcai és a védőruházat szigorú elkülönítése

• az épületek megfelelő karbantartása: optimális kártevő-, és rágcsálómentesítés

• a létesítményekbe bekerülő anyagok vizsgálata (pl. takarmány, víz)

• a létesítmények felosztása „tiszta” (állatok, takarmány, alom, stb.) és szennyezett (trágya, elhullott állatok) övezetekre, és annak biztosítása, hogy a kettő közötti utak ne keresztezzék egymást

• az elhullott állatok zárt, könnyen tisztítható és fertőtleníthető tárolóban történő tárolása

• munkavállalók képzése a vírussal kapcsolatban

• folyamatos állategészségügyi monitorozás.

Optimális megoldás környezetbarát termékekkel


A holland Intracare cég innovatív, PH semleges, nem korrozív - biológiailag lebomló termékei kivételesen hatékony, biztonságos és környezetbarát megoldást nyújtanak az állattenyésztő gazdaságok számára a vírusok és kórokozók elleni hatékony küzdelemhez és a betegségek megelőzéséhez.

Az Intra Multi-Des GA formaldehidmentes készítmények olyan hosszan tartó hatású, sokoldalúan kijuttatható, kórházi fokozatú, PH semleges fertőtlenítőszerek, amelyek erős maradékhatásuknak és nedvesedési tulajdonságaiknak köszönhetően megsemmisítik a vírusokat, baktériumokat, spórákat és gombákat. Rendkívüli előnyük, hogy a szerrel szemben nem alakul ki rezisztencia, és alacsony higítási aránnyal, így magas fokú költséghatékonysággal alkalmazhatóak minden hőmérsékleten és kemény vízben is. Használhatóak csizmamosóként, az ólak tisztán tartásához, az istállók fertőtlenítéséhez, illetve az állatokat szállító járművek kerekének, platójának tisztításához és fertőtlenítéséhez is. (A termék engedélyszáma: 30730-4/2018/KJFFO / Termék NÉBIH engedélyszám: 13/3/B-áeüsz/2020 NÉBIH ÁTI)

Az Intra Hydrocare itatórendszer-tisztító-, és fertőtlenítő nem csak szervizperiódusban, hanem bennálló állománynál is használható a rendszer teljes hosszában. Alacsony dózisban megakadályozza, hogy az állomány a vízen keresztül bármilyen fertőzést elkapjon, illetve a csőrendszert is tisztán tartja, mert nem engedi, hogy biofilm réteg alakuljon ki bennük. A hidrogén-peroxid termékek közül elsőként kapta meg a legújabb ECHA BPR Európai Uniós regisztrációt.

Az Intra Foam Cleaner egy erősen lúgos kémhatású tisztítóhab, ami kiemelkedő tapadó hatásának köszönhetően a függőleges, erősen szennyezett felületeken is meg tud maradni, így képes hosszan kifejteni zsíroldó hatását. Kiválóan oldja a zsírt, a különböző szerves anyagokat, és elősegíti a patogén bélbaktériumok gyérítését, valamint a betegségek terjedésének megelőzését.

Az Intra Power Foam egy erősen lúgos kémhatású, habosítható tisztítószer, előmosó folyadék, ami optimális megoldást jelent az erősen szennyezett felületek (falak is) és az istállók időszakos tisztítására is, kiváló előkezelés a Multi-Des-el történő fertőtlenítés előtt. Hosszan tartó, erős tapadó hatásának köszönhetően a szennyeződésben megbújó patogén mikroorganizmusok elpusztulnak, így hatékonyan szolgálja a fertőzések terjedésének megelőzését.

Az Intra Foam Cleaner és az Intra Power beton, kő, rozsdamentes acél és műanyag felületeken egyaránt biztonságosan alkalmazhatóak.

Mi történik, ha madárinfluenza gyanúja merül fel?


A NÉBIH „A madárinfluenza elleni védekezés készenléti terve” részletesen tartalmazza az intézkedési útmutatót madárinfluenza gyanújának észlelése esetére:

• az állományt ellátó szolgáltató állatorvos vagy a hatósági állatorvos (jogosult állatorvost) haladéktalan értesítése

• az állatok vizsgálata és a tüneteket mutató állatok izolálása

• az állatok, személyek, járművek, anyagok telepre történő befelé és kifelé irányuló mozgásának megtiltása és megakadályozása

• az állatokról csoportonkénti összeírás készítése

• járványügyi nyomozás elrendelése a hatósági állatorvosok bevonásával

• szabályos mintavétel alapján történő, teljes körű klinikai vizsgálat

• hatósági megfigyelés, forgalmi korlátozás és védőkörzet elrendelése

• az állati tetemek, a takarmány, a hulladék, állati melléktermék, alom, szalma, tojás, tojástermék, tojástálca ártalmatlanná tétele

• személyek, épület és környezet, trágya, alom, takarmány, göngyöleg, berendezések, kutak, szennyvíz, járművek, állatrakodó helyek, vágóhidak, vágóhídi termékek és melléktermékek fertőtlenítése

• újratelepítés, amennyiben a madárinfluenzát felszámolták, vagy a betegség gyanúja megszűnt, vagy a gyanú alaptalannak bizonyult, ami legkorábban a végső fertőtlenítést követő 21 nap letelte után engedélyezhető.

Vissza
Visszahívást kérek