Mit kell tudni a sertéspestis vírusáról?

Mit kell tudni a sertéspestis vírusáról?

Az afrikai sertéspestis (ASP) a házi sertések és vaddisznók vírusos betegsége. A nagy ragályozó képességű, külső környezeti hatásokkal szemben rendkívül ellenálló, külső lipidburokkal rendelkező, kórokozó (kettősszálú DNS) vírusnak különböző patogenitású törzsei léteznek. A Kelet-Európában jelenlévő vírusra (II-es genotípus) kizárólag a sertés és a vaddisznó (minden életkorban) fogékony, emberre semmilyen veszélyt nem jelent, de megbetegítő képessége kifejezetten magas, és rendszerint tömeges megbetegedéseket, elhullásokat okoz.

A vírus terjedése


A házi sertés állományok:

- bármely testváladék vagy vér útján közvetlenül is,

- fertőzött vaddisznókkal való kontaktus útján,

- fertőzött víz vagy élelmiszer elfogyasztása révén,

- beteg házi sertéseknek az állományba történő behozatalával,

- állati eredetű terméket tartalmazó élelmiszerhulladék etetésével,

- a fertőzött állatok gondozásakor használt eszközzel, ruhával is

fertőződhetnek.

Az afrikai sertéspestis rövid távolságra levegő és rovarcsípések útján, nagy távolságra pedig gyorsan és könnyen tovább tud terjedni a fertőzött sertések vagy az azokból előállított termékek kereskedelme, illetve a vaddisznók mozgása révén és ragályfogó tárgyakkal - országhatárokra tekintet nélkül.

A vírus a fertőzött istállók, ólak és karámok padozatán, az alomszalmán és napfénytől védett helyen, továbbá a sertéshúsban és az abból készült nyers vagy félkész termékekben heteken át fennmarad. Nem hőkezelt termékekben, illetve nem ártalmatlanított sertés-, vagy vaddisznótetemben, illetve protektív közegben (pl. talaj, állati ürülék) hónapokig - fagyasztott húsokban évekig is fertőzőképes marad. Savas és lúgos közegben is képes fertőzni, ezért csak erős fertőtlenítőszerek hatására pusztul el.

A sertéspestis tünetei


Az afrikai sertéspestis a fertőzést követő néhány napban (3-5) jelentkező - szinte minden esetben magas (40°C feletti) lázzal járó tünetei: bágyadtság, étvágytalanság, inkoordinált mozgás, esetenként hányás és hasmenés, a fülek, a farok és a lábvégek bőrén kékes-lilás vagy vöröses elszíneződések, a vemhes kocák vetélése.

A jellegzetes vérzéses tünetek nem minden esetben alakulnak ki, mivel megjelenésük előtt - az első tünetek megjelenését követő néhány napon belül az állat nagy valószínűséggel (90%-uk) elpusztul, de egy állományon belül az állatoknak egyszerre csak kb. 10-15%-a fertőződik meg sertéspestissel.

Mit lehet tenni a sertéspestis megelőzése érdekében?


A megelőzést szolgáló vakcina vagy az állatok gyógyítását szolgáló gyógyszer nem áll rendelkezésre, a sertéspestis (SP) terjedését kizárólag a fertőződött állományok gyors és teljes felszámolásával lehet megállítani.

A sertéspestis (SP) behurcolásának megelőzése érdekében kulcsfontosságú szerepe van a mindenre kiterjedő (kéz, cipő vagy csizma talpa, járművek, berendezések, vízrendszer), megfelelő termékekkel és koncentrációban, elegendő behatási idő mellett történő tisztításnak és fertőtlenítésnek, továbbá fokozott figyelmet kell szentelni a szigorú, átfogó biológiai biztonsági intézkedések betartására is.

A NÉBIH afrikai sertéspestisről szóló tematikus gyűjtőoldalán minden lényeges információ megtalálható a betegség kezelésével és a szükséges hatósági intézkedésekkel kapcsolatban a sertéspestis gyanújának felmerülése esetére.

A sertéspestis ellen – mindenre kiterjedő, hatékony fertőtlenítés


A sertéspestis vírusa a többi vírushoz képest viszonylag nagy és összetettebb szerkezetű, ezért sokkal érzékenyebb a fertőtlenítőszerekre, így azok könnyebben inaktiválják, mint a burok nélküli (csupasz) vírusokat, ami különösen akkor igaz, ha azok kicsik.

A holland Intracare cég innovatív, PH semleges, nem korrozív - biológiailag lebomló, bármely felületen alkalmazható termékei kivételesen hatékony, biztonságos és környezetbarát megoldást nyújtanak az állattenyésztő gazdaságok számára a vírusok és kórokozók elleni hatékony küzdelemhez és a sertéspestis (SP) megelőzéséhez.

A sertéspestis megelőzése környezetbarát Intracare termékekkel


Az Intra Multi-Des GA formaldehidmentes, hosszan tartó hatású, sokoldalúan kijuttatható (nagynyomás, porlasztás, habosítás, ködösítés) - kórházi fokozatú, PH semleges fertőtlenítőszer, ami erős maradékhatásának és nedvesedési tulajdonságainak köszönhetően megsemmisíti a (sertéspestis) vírusokat, baktériumokat, spórákat és gombákat. A szerekkel szemben nem alakul ki rezisztencia, és alacsony hígítási aránnyal alkalmazható minden hőmérsékleten és kemény vízben is.

Ezúton szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az Intra Multi-Des formaldehides fertőtlenítőszer gyártása a biocid termékekre vonatkozó, hatályos 528/2012/EU rendelet értelmében megszűnt.

A Decart Pannónia Kft. által forgalmazott Intra Multi-Des GA fertőtlenítőszer szerepel a NÉBIH honlapján az afrikai sertéspestis ellen - kiemelten ajánlott, hatékony fertőtlenítőszerek listáján, amely termékkel kapcsolatban járványvédelmi akciót hirdettünk a sertéspestis megelőzése érdekében. (A termék engedélyszáma: 30730-4/2018/KJFFO / Termék NÉBIH engedélyszám: 13/3/B-áeüsz/2020 NÉBIH ÁTI)

Az Intra Hydrocare itatórendszer-tisztító-, és fertőtlenítő nem csak
szervizperiódusban, hanem bennálló állománynál is használható a rendszer teljes hosszában. Alacsony dózisban megakadályozza, hogy az állomány a vízen keresztül bármilyen fertőzést elkapjon, illetve a csőrendszert is tisztán tartja, mert nem engedi, hogy biofilm réteg alakuljon ki bennük.

Az Intra Foam Cleaner egy erősen lúgos kémhatású tisztítóhab, ami kiemelkedő tapadó hatásának köszönhetően a függőleges, erősen szennyezett felületeken is képes hosszan kifejteni zsíroldó hatását.

Az Intra Power Foam egy erősen lúgos kémhatású, habosítható tisztítószer, előmosó folyadék, ami optimális megoldást jelent az erősen szennyezett felületek (falak is) és az istállók időszakos tisztítására is.

Mi történik a fertőzött állománnyal sertéspestis esetén?


A sertéspestis (SP) komoly gazdasági károkat tud okozni, mivel csak szigorú igazgatási, rendészeti intézkedésekkel és jelentős anyagi költségek mellett lehet felszámolni. A fertőzött állományokat és a velük kapcsolatba került állományok valamennyi egyedét le kell ölni, az állattetemeket a megfelelő módon ártalmatlanítani kell, és a felszámolt sertésállományok tartási helyét ismételten fertőtleníteni kell. Sertéspestis esetén a sertésforgalmazást és felvásárlást regionális vagy országos szinten korlátozni kell, az élő sertések, a sertéshús és a sertéshúsból készült félkész és késztermékek exportja nem engedélyezhető.

Vissza
Visszahívást kérek