Természetes módszerekkel az elhalásos bélgyulladás ellen

Természetes módszerekkel az elhalásos bélgyulladás ellen

Az elhalásos bélgyulladás a baromfi- és sertéstartásban is komoly problémákat okozhat, hiszen az újszülött malacokat és a növendékcsirkéket is egyaránt érintheti. Mivel a különböző antibiotikumok hatékony megoldást jelentettek a betegségre, az antibiotikum-használat korlátozásával egyidejűleg egyre nagyobb figyelem összpontosul a lehetséges megoldásokra.

Mit kell tudni az elhalásos bélgyulladásról?


Az elhalásos bélgyulladás egy jól dokumentált betegség, melynek legfőbb okozója a Clostridium perfringens (CP) nevű toxintermelő baktérium. A fertőzés tünetei különböző módokon jelentkezhetnek, ideértve a brojlerek esetében megjelenő hiányos tollazatot, a hasmenést, az étvágytalanságot, valamint a gyors elhullást. Az újszülött malacok esetében heveny láz tapasztalható, ami után akár néhány órával már el is pusztulhatnak az állatok. Mivel a tünetek megjelenését követően rendkívül gyors lefolyású betegségről van szó, a kezelési módok helyett érdemes a lehetséges megelőzésre fektetni a hangsúlyt.

Kutatások szerint a betegség kialakulásához számos ok vezethet, melyek azonban szerencsére a megfelelő odafigyeléssel kiküszöbölhetők. Az elhalásos bélgyulladásra a kokcidózis, a csirkeanemia vagy éppen a burzitisz is hajlamosíthat, de más emésztési rendellenességek is hozzájárulhatnak a megbetegedéshez. Ugyanilyen módon a takarmány minősége is kiemelt jelentőséggel bír a fertőzés megjelenésében, hiszen megfigyelések szerint akár a takarmány túlzott fehérjetartalma, a nehezen emészthető takarmánytípusok használata, de akár a takarmánymennyiség hirtelen megemelése is megemelheti a bélgyulladás kockázatát.

Hogy küzdhetünk a betegséggel természetes módon?


Kutatások szerint penicillin vagy más antibiotikumok használatával hatékonyan megállítható a betegséget okozó Clostridium perfringens baktérium szaporodása, azonban az ilyen gyógyszerekre kiterjedő új, szigorú szabályozás miatt ezek alkalmazhatósága korlátozottá vált. A betegség kialakulásának kockázatát ugyanakkor számos módon csökkenthetjük, ideértve a jól emészthető, jó minőségű takarmány és az emésztést segítő takarmány kiegészítők használatát, az alom minőségének megőrzését, valamint az esszenciális aminosavak biztosítását.

Mely termékekkel küzdhet az elhalásos bélgyulladás ellen?


• A bélbetegségek kialakulására kiváló természetes eredetű megoldás lehet az Alquermold Natural (Biovet) folyékony vagy por állagú, természetes hatóanyagokat tartalmazó, biocid hatású takarmány-tartósítószer. A készítmény pozitív hatása segíti az emésztőrendszer fertőtlenítését, megelőzi és gyengíti több bélrendszeri fertőzés hatását, megöli a patogén bélbaktériumokat, többek között a Clostridium perfringens baktériumokat is, illetve támogatja a bélflóra egyensúlyát. Az Alquermold Natural széles spektrumú, hatékony baktérium- és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik.

• Az andCID Water FLP ivóvízsavanyító baromfik és sertések esetében is hatékony segítséget nyújt az emésztésben és a bélflóra védelmében. Alkalmazásával csökken a bélbetegségek kialakulásának esélye, így az antibiotikum-használat is eredményesen redukálható.

• A baromfik és sertések bélműködési zavarainak kezelésére ajánlott készítmény az Enterohelp Liquid folyékony vajsav, amely a bélflóra fejlődésének támogatása mellett akadályozza a gombák és baktériumok szaporodását. Az Enterohelp Liquid bélnyálkahártya védő és antibakteriális hatása miatt segíti az elhalásos bélgyulladás kialakulásának megelőzését.

Szeretné megtalálni a baromfi és sertés takarmányozáshoz szükséges vitaminokat és gyógyszereket? Válogasson baromfi webáruházunkban!

Amennyiben kérdése van, vagy rendelni szeretne, keressen bennünket elérhetőségeinken: Érdeklődöm!

Vissza
Visszahívást kérek