Tyúktetűirtás vegyszermentesen

Tyúktetűirtás vegyszermentesen

A tyúktetű vagy más néven madáratka a baromfiállományokat egyik leginkább veszélyeztető kórokozó, amely akár az állatállomány elhullásához is vezethet. Miből ismerhető fel a tyúktetűfertőzöttség, és hogyan küzdhetünk ellene természetes módszerekkel?

A tyúktetű jellemzői


A tyúktetű, azaz a Dermanyssus gallinae nevű élősködő egy apró, alig észrevehető parazita, amely a gazdaállat vérével táplálkozik. Méretük és viselkedésük miatt könnyen összetéveszthetők a kullancsokkal, azonban ha későn ismerjük fel a fertőzöttséget, azoknál sokkal nagyobb károkat képesek okozni a baromfiállományban. Bár kezdetben nehezen észrevehetőek lehetnek, a madarak különböző tüneteiből következtethetünk a kórokozók elszaporodására.

Miből ismerhetők fel a tyúktetvek?


- Súlyos fertőzés esetén a tollak között jelentős számban megtelepedhetnek a vérrel teli paraziták.

- A tetvek a tyúkól berendezésein található mélyedésekben, a padlón vagy a falon található repedésekben is elbújhatnak, ahol akár több hónapig, élelem nélkül is élhetnek.

A fertőzött tyúkokra elsősorban a nagymértékű vérszívás hat negatív módon, gyengítve azok egészségi állapotát, valamint közérzetét. A tyúktetvek hatására az állatok nyugtalanokká és gyengévé válhatnak, testtömegük stagnálhat vagy akár csökkenhet, miközben vízigényük látványosan megnőhet. Mindemellett fontos tudni, hogy nem csupán a vérszívás, de a paraziták által terjesztett betegségek, különösen a szalmonella okozhat komoly károkat az állományban. A fertőzés súlyosabb esetben akár tömeges elhullásokhoz is vezethet, éppen ezért fontos, hogy idejében felismerjük a betegséget, és megakadályozzuk a további terjedést.

Baromfi tetűirtás természetesen


Mivel a tyúktetvek igen gyorsan szaporodnak, és nem csupán az állatok bőrén, de tyúkól különböző nyílásaiban is megtelepedhetnek, fontos a baromfiállomány rendszeres ellenőrzésével és az ólak tisztán tartásával tenni a fertőzés megelőzéséért. Amennyiben fennáll a tyúktetűfertőzés gyanúja, vagy már az állomány jelentős részében megtalálható vérszívó atkáktól szeretnénk megszabadulni, akkor az Aviform Pic folyadék és por takarmány kiegészítővel megfelelően küzdhetünk a kórokozók ellen. A takarmányba keverhető kiegészítővel természetes módon gyéríthetjük az állatok testén megtalálható kártevőket anélkül, hogy a madarak rezisztenssé válnának a termékkel szemben. Az Aviform Pic folyadékot a tyúkokkal tudjuk felitatni, de a vérszívók közlekedési útvonalára és magukra a vérszívókra is kijuttathatjuk, így még hatékonyabbá téve az ellenük való küzdelmet. A baromfik hosszútávú védelméhez ugyanakkor a különböző immunerősítő szerek is hozzájárulhatnak, így érdemes baromfi vitaminokkal támogatni a brojlerek betegségekkel szembeni ellenálló képességét.

Baromfi tetű elleni szereket vásárolna? Tekintse meg webáruházunk kínálatát!

Amennyiben kérdése van, vagy rendelni szeretne, keressen bennünket elérhetőségeinken: Érdeklődöm!

Vissza
Visszahívást kérek